بیماری سلیاک

بیماری سلیاک
بیماری سلیاک کنترل نشده آسیب های روده ای را به همراه دارد که با جذب ناکافی مواد غذایی مرتبط است و موجب اسهال، جذب ناکافی چربی، کم خونی ناشی از فقر آهن، کمبود برخی ویتامین ها و سرانجام کاهش وزن می شود.

 

بیماری سلیاک

بیماری سلیاک عبارت از عدم پذیرش روده ای پروتئین گلوتن (موجود در گندم، جو، گندم سیاه و جوهای دوسر) است. این بیماری با تبخال های بزرگ همراه است که در ۷۰ تا ۸۰ درصد افراد دارای ناراحتی GI ناشی از گلوتن روی می دهد. بیماری سلیاک به شدت به وراثت وابسته است. بنابرین خویشاوندان افرادی که به این بیماری مبتلا هستند شرایط پیشرفت آن را دارا باشند.

بیماری سلیاک کنترل نشده آسیب های روده ای را به همراه دارد که با جذب ناکافی مواد غذایی مرتبط است و موجب اسهال، جذب ناکافی چربی، کم خونی ناشی از فقر آهن، کمبود برخی ویتامین ها و سرانجام کاهش وزن می شود.

ممکن است این بیماری سال ها بدون نشانه و یا با نشانه های مانند عدم پذیرش شیر یا فقر آهن بدون ظهور نشانه های دیگر، وجود داشته باشند. مطالعات اخیر نشان می دهند که بیماری سلیاک در سراسر جهان، با سرعتی بیش از آنچه بیش تر  تصور می شد، در حال شیوع است. به عنوان نمونه ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد دارای کم خونی ناشی از فقر آهن، به بیماری سلیاک مبتلا هستند.

افراد دارای مشکلات سوء جذب، اسهال مکرر، فقر آهن یا دیگر نشانه ها عملکرد نامناسب GI که همراه بیماری سلیاک وجود دارد، باید این نکته را در نظر بگیرند که احتمالآ قادر به تحمل گلوتن نیستند.

ممکن است دست کم بخشی از افراد دارای رژیم آتکین (رژیم پر پروتئین و کم کربوهیدرات با محدودیت مصرف نان) احساس بهتری داشته باشند، زیرا گلوتن از این رژیم حذف شده است. برای افرادی که خواهان تشخیص قطعی بیماری سلیاک هستند، آزمایش های مورد قبول بالینی وجود دارد که اغلب شامل بافت برداری روده ی کوچک برای اثبات وجود بیماری است.

افرادی که بیماری سلیاک دارند و فرآورده های حاوی گلوتن را از رژیم غذایی حذف کرده اند، در ابتدا از داشتن این محدودیت در مصرف غذا ناراحت می شوند. با این حال، بهبود عملکرد روده با توجه به عدم مصرف گلوتن، اغلب به این بیماران اجازه می دهد با خیال راحت، دیگر غذاهایی را که پیش تر موجب ناراحتی های GI می شدند را مصرف نمایند.

همه ای بیماران مبتلا به سلیاک با محدودیت مصرف فرآورده های حاوی گلوتن احساس بهتری دارند به طوری که با انگیزه ی شخصی به رژیم بدون گلوتن ادامه می دهند.

بیماری سلیاک

غذاهای بدون گلوتن

  • نشاسته ی ریشه آرو Arrow
  • گندم سیاه
  • ذرا و بلال
  • آرد سیب زمینی
  • برنج، سبوس برنج، آرد برنج
  • نشاسته
  • سویا، سبوس سویا، آرد سویا، فرآورده های سویا
  • تخم مرغ، شیر، خامه، کره، پنیر و کشک
  • چای قهوه
  • کاکائو
  • بیشتر نوشیدنی های حاوی اتانول
  • میوه های و سبزیجات
  • حبوبات
  • مربا، مارمالاد
  • شکر، عسل
  • نمک، فلفل، سرکه، گیاهان دارویی و ادویه ها

بیماری سلیاک

غذاهای حاوی گلوتن

  • گندم (آرد سبوس دار، گندم کامل، آرد گندم سبوس دار و سبوس گندم)
  • جو
  • آرد گندم سیاه
  • همه ای غذاهای تهیه شده از گندم ، آرد گندم سیاه، آردهای دانه دار که برای درست کردن پاستا و پودینگ به کار می رود و جو، شامل نوشیدنی های تهیه شده از جو، نوشیدنی های مالتی و آب جو، پاستا، ماکارونی، کلوچه، پای ها، ویفرها، کیک ها به جر کیک هایی که مشخصآ بدون گلوتن هستند.
  • سس ها و سوپ هایی که گندم دارند و درنتیجه حاوی گلوتن هستند.
  • غذاهای که با جو دوسر یا گندم تهیه شده و با شیر برای صبحانه استفاده می شوند.
  • فرآورده های غذایی که با آرد سوخاری تهیه نی شوند، مانند جوجه ی سرخ شده.

 

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.