اصول کیفیت و نگهداری تخم مرغ
اصول کیفیت و نگهدرای تخم مرغ – تخم مرغ یکی از عالی ترین، کامل ترین و پرمصرف ترین منبع غذایی انسان است که سرشار از پروتئین، ویتامین و مواد معدنی ضروری برای بدن انسان است و به عنوان یک ماده ی غذایی مهم در برنامه ی غذایی افراد به ویژه ورزشکاران قرار داشته باشد.
تخم مرغ به دلیل داشتن لوتئین موجب محافظت چشم از صدمات ناشی از تابش ماوراء بنفش می گردد و احتمال بیماری آب مروارید چشم و صدمات چشمی ناشی از افزایش سن را کاهش می دهد. تحقیقات جدید نشان می دهد که بر خلاف تصورات عام، مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ باعث افزایش کلسترول نخواهد شد.
تفاوت ارزش غذایی تخم مرغ سفید و قهوه ای
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا تخم مرغ سفید و قهوه ای از نظر ارزش غذایی با یکدیگر فرقی دارد؟
در پاسخ باید گفت رنگ پوسته تخم مرغ به وسیله نژاد مرغ مشخص می شود. عوامل ژنتیکی در گله مادر، رنگ پوسته تخم مرغ را مشخص می کند و باید گفت که رنگ پوسته تخم مرغ هیچ ارتباطی با کیفیت تخم مرغ، مزه و یا ارزش غذایی آن ندارد. تهیه تخم مرغ سفید و تخم مرغ قهوه ای یک امر سلیقه ای است و از نظر تامین احتیاجات بدن هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد.
گاهی این سوال مطرح می شود که چرا تخم مرغ های پوسته قهوه ای گران تر هستند؟
دلیل این امر ارزش غذایی برتر نیست بلکه مرغ هایی که تولید کننده تخم مرغ های قهوه ای می باشند از مرغ هایی که تخم مرغ سفید تولید می کنند بزرگ تر هستند و وزنشان نیز بیشتر است بنابراین احتیاجات غذایی بیشتری برای تولید نیاز دارند به همین دلیل هزینه تولید بیشتر است.
اصول کیفیت و نگهداری تخم مرغ و نکات مهم در هنگام خرید تخم مرغ
• تخم مرغ هنگام عرضه برای مصرف باید تازه باشد.
• رنگ تخم مرغ تازه باید شفاف و طبیعی باشد.
• تخم مرغ باید عاری از هرگونه بوی خارجی و گندیدگی باشد.
• پوسته ، بدون ترک و آلودگی ظاهری باشد.
• تخم مرغ بسته بندی شده را که دارای مشخصات از قبیل تاریخ تولید و انقضاء است را خریداری کنید.
• از خرید تخم مرغ هایی که در معرض نور خورشید و در گرما نگهداری شده اند خودداری کنید.
• تخم مرغ باید سطح پوسته خارجی صاف و شفافی داشته باشد و در تمام قسمت ها یکنواخت باشد.
اصول کیفیت و نگهداری تخم مرغ و نکات مهم در هنگام مصرف
• محتویات تخم مرغ باید فاقد هرگونه لکه های خونی باشد و ظاهر آن نیز تمیز باشد.
• شستن پوسته تخم مرغ باعث باز شدن منافذ آن شده و احتمال انتقال آلودگی به درون تخم مرغ را افزایش می دهد. بنابراین فقط هنگام مصرف شسته شود.
• در صورتی که تخم مرغ به مدفوع آغشته یا خون آلود بود و یا ترک داشت، بهتر است شسته شده بلافاصله مصرف شود. پس از تماس با تخم مرغ ، دست ها را باید شست.
• برای آب پز کردن تخم مرغ ، باید آن را بعد از جوش آمدن به مدت ۵ تا ۷ دقیقه در حال جوش قرار داد تا زرده آن کاملا سفت شود و نیز در پختن مواد غذایی دارای تخم مرغ دقت شود تا حرارت به تمام قسمت های آن برسد به طوری که قسمت های مختلف آن سفت شده و به صورت شل نباشد.
• از مصرف تخم مرغ خام و نیم پز به علت ابتلا به مسمومیت غذایی و میکروب سالمونلا جدا پرهیز شود.
• جهت مصرف مجدد غذاهای حاوی تخم مرغ باید آنها را تا دمای ۷۰درجه سانتیگراد حرارت داد.
• وجود حلقه ی سبز دور زرده ی تخم مرغ پخته دلیلی بر خرابی تخم مرغ نیست و اثری بر ارزش غذایی آن ندارد. علت آن پختن بیش ار حد و یا وجود آهن زیاد در آب پخت می باشد. آب پز کردن تخم مرغ در حرارت و زمان مناسب و سرد کردن فوری تخم مرغ پس از پخته شدن از تشکلیل حلقه سبز رنگ جلوگیری میکند.
اصول کیفیت و نگهداری تخم مرغ و روش تشخیص تازگی تخم مرغ
یکی از اشتباهات رایجی که در مورد تخم مرغ وجود دارد باور این جمله است که : تخم مرغی که در آب نمک شناور شود تازه نیست در حالی که تست غوطه وری در آب نمک نمی تواند دلیلی بر تازه بودن یا نبودن تخم مرغ باشد.
• کدورت سفیده تخم مرغ دلیل بر تازگی آن نیست. در تخم مرغ تازه، گاز دی اکسید کربن موجود بوده که فرصت خروج از پوسته را پیدا نکرده است در نتیجه سفیده تخم مرغ کدر است و نشانه تازگی تخم مرغ است.
• روش دیگر برای تشخیص تازگی تخم مرغ، شکستن آن بر روی یک سطح صاف مثل ماهی تابه می باشد. تخم مرغ تازه دارای سفیده یکنواخت و ضخیم می باشد. در حالی که سفیده در تخم مرغ کهنه، یک لایه چسبیده به زرده و یک لایه آبکی در کناره ها را تشکیل می دهد.
• زرده تخم مرغ تازه، گرد است و غشای زرده کاملا سفت می باشد و در حالی که زرده در تخم مرغ کهنه ، پهن شده و غشای سستی آن را در بر می گیرد که به آسانی پاره می شود.
برای نگهداری تخم مرغ به نکات زیر توجه کنید :
• تخم مرغ را می توان به مدت ۳ تا ۵ هفته در یخچال نگهداری کرد . احتمال آلودگی پوسته تخم مرغ زیاد است، علیرغم وجود محفظه هایی که به عنوان جا تخم مرغی در یخچال تعبیه شده بهتر است تخم مرغ ها را در قسمت داخل یخچال و درظروف دربسته نگهداری نمود. زیرا دمای آن کمتر از قسمت جا تخم مرغی در یخچال می باشد.
• از نگهداری تخم مرغ در فریزر خودداری کنید.
• هیچ گاه تخم مرغ را نباید در مجاورت غذاهای با بو و طعم تند مانند سیر،پیاز، پنیر و گوشت قرار داد چون به راحتی بوی مواد مختلف موجود در یخچال را از راه منافذ پوست خود جذب می کند.
اصول کیفیت و نگهدرای تخم مرغ و مدت زمان نگهداری تخم مرغ در یخچال
برچسب ها :پروتئین کامل ، میکروب سالمونلا
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰