مهدی پیرتاجانی
قارچ شیتاکه
چرا قارچ شیتاکه برای شما مفید است؟
قارچ شیتاکه منبع قدرتمندی از بسیاری از مواد مغذی است و حتی حاوی بسیاری از اسیدهای آمینه مشابه گوشت است. سعی کنید قارچ شیتاکه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا ویتامین B5 و مس بیشتری دریافت کنید.
قارچ شیتاکه یکی از محبوب ترین قارچ ها در سراسر جهان است.
آنها به دلیل طعم غنی، خوش طعم و مزایای سلامتی متنوع شان مورد توجه هستند.
ترکیبات موجود در شیتاکه ممکن است به مبارزه با سرطان، تقویت ایمنی و حمایت از سلامت قلب کمک کند.
این مقاله هر آنچه را که باید در مورد قارچ شیتاکه بدانید را توضیح می دهد.
قارچ شیتاکه چیست؟
شیتاکه قارچ خوراکی بومی آسیای شرقی است.
آنها قهوه ای مایل به زرد تا قهوه ای تیره هستند و کلاهک هایی بین ۲ تا ۴ اینچ (۵ تا ۱۰ سانتی متر) رشد می کنند.
در حالی که به طور معمول مانند سبزیجات خورده می شود، شیتاکه قارچ هایی هستند که به طور طبیعی روی درختان چوب سخت در حال پوسیدگی رشد می کنند.
حدود ۸۳ درصد شیتاکه در ژاپن کشت می شود، اگرچه ایالات متحده، کانادا، سنگاپور و چین نیز آنها را تولید می کنند.
می توانید آنها را تازه، خشک شده یا در مکمل های غذایی مختلف پیدا کنید.
خلاصه
قارچ شیتاکه قارچ هایی با کلاهک قهوه ای هستند که در سراسر جهان برای غذا و به عنوان مکمل استفاده می شوند.
مشخصات تغذیه ای قارچ شیتاکه
شیتاکه کالری کمی دارد. آنها همچنین مقادیر خوبی از فیبر و همچنین ویتامین های B و برخی مواد معدنی را ارائه می دهند.
مواد مغذی موجود در ۴ شیتاکه خشک (۱۵ گرم) عبارتند از:
- کالری: ۴۴
- کربوهیدرات: ۱۱ گرم
- فیبر: ۲ گرم
- پروتئین: ۱ گرم
- ریبوفلاوین: ۱۱ درصد از ارزش روزانه (DV)
- نیاسین: ۱۱ درصد از DV
- مس: ۳۹ درصد DV
- ویتامین B5 : 33 درصد از DV
- سلنیوم: ۱۰ درصد از DV
- منگنز: ۹ درصد از DV
- روی: ۸ درصد از DV
- ویتامین B6 پیریدکسین : هفت درصد از DV
- فولات: ۶ درصد از DV
- ویتامینD : شش درصد از DV
علاوه بر این، شیتاکه حاوی بسیاری از اسیدهای آمینه مشابه گوشت است.
آنها همچنین دارای پلی ساکاریدها، ترپنوئیدها، استرول ها و لیپیدها هستند که برخی از آنها دارای اثرات تقویت کننده سیستم ایمنی، کاهش کلسترول و ضد سرطان هستند.
مقدار ترکیبات فعال زیستی در شیتاکه به نحوه و مکان رشد، نگهداری و تهیه قارچ بستگی دارد.
خلاصه
قارچ شیتاکه کالری کمی دارد. آنها همچنین بسیاری از ویتامین ها، مواد معدنی و سایر ترکیبات تقویت کننده سلامت را ارائه می دهند.
چگونه مورد استفاده قرار می گیرند؟
قارچ شیتاکه دو کاربرد اصلی دارد – به عنوان غذا و به عنوان مکمل.
شیتاکه به عنوان غذای کامل
شما می توانید با شیتاکه تازه و خشک بپزید، اگرچه نوع خشک شده کمی محبوب تر است.
شیتاکه خشک شده طعم اومامی (مزه اومامی، نزدیک به طعم گوشت پخته و عصاره یا سوپ گوشت یا گوشتابه توصیف میشود.) دارد که حتی شدیدتر از طعم تازه است. طعم اومامی را می توان به صورت مزه یا گوشتی توصیف کرد. اغلب مزه اومامی را طعم پنجم در کنار طعم شیرین، ترش، تلخ و شور در نظر می گیرند.
قارچ شیتاکه خشک و تازه در سیب زمینی سرخ کرده، سوپ، خورش و سایر غذاها استفاده می شود.
شیتاکه به عنوان مکمل
قارچ شیتاکه از دیرباز در طب سنتی چینی مورد استفاده قرار می گرفته است. آنها همچنین بخشی از سنت های پزشکی ژاپن، کره و روسیه شرقی هستند.
در طب چینی تصور می شود که شیتاکه باعث افزایش سلامت و طول عمر و همچنین بهبود گردش خون می شود.
مطالعات نشان می دهد که برخی از ترکیبات زیست فعال موجود در شیتاکه ممکن است از سرطان و التهاب محافظت کند.
با این حال، بسیاری از مطالعات بر روی حیوانات یا لوله های آزمایش به جای افراد انجام شده است. مطالعات روی حیوانات اغلب از دوزهایی استفاده میکنند که بسیار بیشتر از دوزهایی هستند که مردم معمولاً از غذا یا مکملها دریافت میکنند.
علاوه بر این، بسیاری از مکمل های مبتنی بر قارچ موجود در بازار از نظر قدرت آزمایش نشده اند.
اگرچه مزایای پیشنهادی امیدوارکننده است، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
خلاصه
شیتاکه هم به عنوان غذا و هم در مکمل ها سابقه طولانی استفاده دارد.
ممکن است به سلامت قلب کمک کند
قارچ شیتاکه ممکن است سلامت قلب را تقویت کند. به عنوان مثال، آنها دارای سه ترکیب هستند که به کاهش کلسترول کمک می کنند:
- اریتادنین این ترکیب آنزیمی که در تولید کلسترول نقش دارد را مهار می کند.
- استرول ها این مولکول ها به جلوگیری از جذب کلسترول در روده شما کمک می کنند.
- بتا گلوکان ها این نوع فیبر می تواند کلسترول را کاهش دهد.
یک مطالعه روی موشهای مبتلا به فشار خون بالا نشان داد که پودر شیتاکه از افزایش فشار خون جلوگیری میکند.
مطالعهای روی موشهای آزمایشگاهی که از رژیم غذایی پرچرب تغذیه میشدند نشان داد که موشهایی که شیتاکه مصرف میکردند چربی کمتری در کبدشان، پلاکهای کمتری روی دیوارههای سرخرگها و سطح کلسترول پایینتری نسبت به موشهایی که هیچ قارچ شیتاکه نمیخوردند، تولید کردند.
با این حال، این اثرات باید در مطالعات انسانی قبل از هر گونه نتیجه گیری محکم تأیید شود.
خلاصه
چندین ترکیب موجود در شیتاکه به کاهش کلسترول کمک کرده و ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.
ممکن است سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند
شیتاکه همچنین ممکن است به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک کند.
یک مطالعه روزانه دو عدد شیتاکه خشک شده به آزمودنی ها داد. پس از یک ماه، نشانگرهای ایمنی آنها بهبود یافت و سطح التهاب آنها کاهش یافت.
این اثر ایمنی ممکن است تا حدی به دلیل یکی از پلی ساکاریدهای موجود در قارچ شیتاکه باشد.
در حالی که سیستم ایمنی افراد با افزایش سن ضعیف می شود، یک مطالعه روی موش نشان داد که یک مکمل مشتق شده از شیتاکه به معکوس کردن برخی از کاهش های مربوط به سن در عملکرد ایمنی کمک می کند.
خلاصه
مصرف منظم قارچ شیتاکه ممکن است به تقویت سیستم ایمنی شما کمک کند.
شیتاکه حاوی ترکیباتی با فعالیت ضد سرطانی بالقوه است.
پلی ساکاریدهای موجود در قارچ شیتاکه نیز ممکن است اثر ضد سرطانی داشته باشند.
به عنوان مثال، پلی ساکارید لنتینان با فعال کردن سیستم ایمنی بدن به مبارزه با تومورها کمک می کند.
نشان داده شده است که لنتینان از رشد و گسترش سلول های سرطان خون جلوگیری می کند.
در چین و ژاپن، شکل تزریقی لنتینان در کنار شیمی درمانی و سایر درمانهای اصلی سرطان برای بهبود عملکرد ایمنی و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به سرطان معده استفاده میشود.
با این حال، شواهد کافی برای تعیین اینکه آیا خوردن قارچ شیتاکه بر سرطان تأثیر دارد یا خیر کافی نیست.
خلاصه
لنتینان یک پلی ساکارید موجود در قارچ شیتاکه است که ممکن است به مبارزه با سرطان کمک کند.
سایر مزایای بالقوه
قارچ شیتاکه همچنین ممکن است به مبارزه با عفونت ها و ارتقای سلامت استخوان ها کمک کند.
چندین ترکیب موجود در شیتاکه دارای اثرات ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی هستند.
همانطور که مقاومت آنتی بیوتیکی در حال رشد است، برخی از دانشمندان فکر می کنند که بررسی پتانسیل ضد میکروبی شیتاکه مهم است.
گفته می شود، در حالی که ترکیبات جدا شده فعالیت ضد میکروبی در لوله های آزمایش نشان می دهند، خوردن شیتاکه بعید است که هیچ تاثیری بر عفونت های ویروسی، باکتریایی یا قارچی در افراد داشته باشد.
ممکن است استخوان های شما را تقویت کند
قارچ تنها منبع گیاهی طبیعی ویتامین D است.
بدن شما برای ساختن استخوانهای قوی به ویتامین D نیاز دارد، اما تعداد کمی از مواد غذایی حاوی این ماده مغذی مهم هستند.
میزان ویتامین D قارچ ها بسته به نحوه رشد آنها متفاوت است. هنگامی که در معرض نور UV قرار می گیرند، سطوح بالاتری از این ترکیب ایجاد می کنند.
در یک مطالعه، موش هایی که از رژیم غذایی کم کلسیم و ویتامین D تغذیه شدند، علائم پوکی استخوان را نشان دادند. در مقایسه، آنهایی که کلسیم و شیتاکه تقویت شده با اشعه ماوراء بنفش دریافت کردند، تراکم استخوان بالاتری داشتند.
با این حال، به خاطر داشته باشید که شیتاکه ویتامین D2 را تامین می کند. این نوع در مقایسه با ویتامین D3 که در ماهی های چرب و برخی دیگر از غذاهای حیوانی یافت می شود، فرم پایین تری است.
خلاصه
ترکیبات موجود در شیتاکه دارای خواص ضد میکروبی هستند، اگرچه بعید است که از خوردن خود قارچ فوایدی به دست آورید. شیتاکه با سطوح بالاتر ویتامین D ممکن است تراکم استخوان شما را بهبود بخشد.
عوارض جانبی احتمالی
اکثر مردم می توانند با خیال راحت شیتاکه مصرف کنند، اگرچه ممکن است برخی عوارض جانبی رخ دهد.
در موارد نادر، افراد ممکن است در اثر خوردن یا دست زدن به شیتاکه خام دچار بثورات پوستی شوند.
تصور می شود که این بیماری که درماتیت شیتاکه نامیده می شود توسط لنتینان ایجاد می شود.
علاوه بر این، استفاده طولانی مدت از عصاره قارچ پودری ممکن است باعث عوارض جانبی دیگری از جمله ناراحتی معده و حساسیت به نور خورشید شود.
برخی همچنین ادعا می کنند که سطوح بالای پورین قارچ می تواند علائمی را در افراد مبتلا به نقرس ایجاد کند. با این وجود، تحقیقات نشان می دهد که خوردن قارچ با کاهش خطر ابتلا به نقرس مرتبط است.
خلاصه
شیتاکه ممکن است عوارض جانبی مانند بثورات پوستی ایجاد کند. عصاره شیتاکه همچنین ممکن است باعث مشکلات گوارشی و افزایش حساسیت به نور خورشید شود.
برچسب ها :قارچ شیتاکه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 2 در انتظار بررسی : 2 انتشار یافته : ۰