آب
آب بزرگترین جزء تشکیل دهنده بدن است . هنگام تولد آب تقریبآ ۷۵ تا ۸۵ درصد وزن تام بدن را تشکیل میدهد . این نسبت همراه با سن و مقدار چربی کاهش پیدا میکند . آب ۶۰ تا ۷۰ درصد وزن تام بزرگسالان معمولی و ۴۵ تا ۵۵ درصد وزن بدن در بزرگسالان چاق را
آب بزرگترین جزء تشکیل دهنده بدن است .
هنگام تولد آب تقریبآ ۷۵ تا ۸۵ درصد وزن تام بدن را تشکیل میدهد . این نسبت همراه با سن و مقدار چربی کاهش پیدا میکند .
آب ۶۰ تا ۷۰ درصد وزن تام بزرگسالان معمولی و ۴۵ تا ۵۵ درصد وزن بدن در بزرگسالان چاق را تشکیل می دهد .
آب تام بدن در ورزشکاران نسبت به غیر ورزشکاران بیشتر است و به طور معنی دار با افزایش سن به علت کاهش توده ماهیچه ای کاهش می یابد .
آب جزء ضروری تمام بافت های بدن است زیرا بسیاری از مواد حل شده را در دسترس سلول قرار داده و محیط مورد نیاز برای تمام واکنش ها می باشد. آب برای فرایند های فیزیولوژیکی هضم ، جذب و دفع ضروریست .
آب نقش کلیدی در ساختمان و عملکرد سیستم گردش خون ایفا میکند و به عنوان محیط انتقال دهنده مواد مغذی و تمام مواد بدن عمل میکند
آب ثبات فزیکی وشیمیایی مایعات داخل سلولی وخارج سلولی حفظ کرده و نقش مستقیم در نگهداری دما بدن دارد .
در هوای گرم تعریق باعث خنگ شدن بدن شده و از افزایش دمای بدن جلوگیری میکند که آن را به تعبیق میاندازد . از بین رفتن ۲۰ درصد آب بدن ممکن منجر به مرگ شود . از بین رفتن تنها ۱۰ درصد آب بدن عوارض شدیدی به همراه دارد.
آب به صورت مایعات و بخشی از غذا خورده می شود. اکسیداسیون غذا ها در بدن نیز به عنوان محصول نهایی ، آب متابولیک تولید می کند. اکسیداسیون ۱۰۰ گرم ( چربی ۱۰۷ گرم ) ( کربوهیدرات ۵۵ گرم ) ( پروتین ۴۱ گرم ) و تقریبا ۲۰۰ تا۳۰۰ میلی لیتر آب تولید می کند .
مصمومیت با آب در نتیجه دریافت آب بیش از حد و یا توانی بدن در دفع آن به وجود می آید . مصمومیت با آب اگر درمان نشود ممکن کشنده باشد. دفع آب به طور طبیعی در ادرار توسط کلیه ها و به صورت مدفوع ، از طریق لوله گوارش و همچنین از طریق هوای خارج شده از ریه ها و بخار آب خارج شده از پوست صورت میگیرد .
کلیه تنظیم کننده اصلی دفع محسوس آب است . ادرار آورهای طبیعی موادی در رژیم غذایی هستند که دفع ادراری را افزایش می دهند . دفع نامحسوس آب معمولا ناخوداگاه است. ارتفاع زیاد ، رطوبت پایین و دما بالا میتواند اتلاف نامحسوس مایع از طریق ریه و عرق را افزایش می دهد .
ورزشکاران میتوانند ۳ تا ۴ پوند وزن هنگام ورزش در دمای ۸۰ درجه فارنهایت و رطوبت پایین از دست بدهد و این اتلاف در دماهای بالا تر بیشتر خواهد بود .
اتلاف مایعات از طریق اسهال مسئول مرگ هزاران کودک در کشور های در حال توسعه بوده است .
کم آبی بدن از طریق خوراکی با مخلوط ساده ای ازآب ، شکر و نمک موثر بوده است. علائم کم آبی شامل: سر درد ،خستگی، کاهش اشتها ، حواس پرتی و گیجی، تورم خفیف پوست ، ادرار غلیظ ، کاهش دفع ادرار ، چشمان گود رفته ، خشکی غشا های مخاطی دهان و بینی ، تغییرات فشار خون و افزایش ضربان قلب می باشد .
بدن برای ذخیره آب آمادگی ندارد ، بنابراین مقدار آبی که در هر ۲۴ ساعت از بین می رود باید جایگزین گردد تا سلامت و کارایی بدن حفظ شود در شرایط معمولی مقدار مجاز بر اساس کالری دریافتی مورد نیاز ، ۱ میلی لیتر به ازای هر کیلو کالری برای بزرگسالان و ۵/۱میلی لیتر به ازای هر کیلو کالری برای نوزادان می باشد .
تشنگی معمولا پیام مناسبی برای نیاز به دریافت آب است ، مگر درمورد نوزادان ، ورزشکاران دارای تمرینات سنگین ، افراد بیمار و گاهی سالمندانی که ممکن است احساس تشنگی در آنها کاهش یافته باشد . هر شخص بیماری که در بیمارستان بستری میشود . صرف نظر در علت تشخیص ، در معرض خطر عدم تعادل آب و الکترولیت قرار دارد . بزرگسالان مسن تر بخاطر سایر عوامل مانند : اختلال در توانایی تغلیظ کلیوی ، تب ، اسهال ، استفراغ و کاهش توانایی در مراقبت از خود ، بیشتر مستعد کم آبی هستند . در شرایطی مانند حرارت بسیار بالای محیط یا تعرق بیش از حد ، تشنگی نمی تواند نیاز واقعی بدن به آب را منعکس نماید .
اساسآ بخش مهمی از بسیاری از اقلام غذایی را آب تشکیل می دهد. به علاوه آب دارای ویژگیهای خاص و کم نظیری است که شرایط و عملکردهای مخصوصی را در سیستمهای غدایی به وجود می آورد .
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 3 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : ۲